Jauri jyrähtää, osa 23: ”Jenkkien uuden tukipaketin myötä ihmisiä kuolee entistä enemmän”

Jauri jyrähtää, osa 23: ”Jenkkien uuden tukipaketin myötä ihmisiä kuolee entistä enemmän”

Riepu julkaisee Jauri Varvikon luvalla tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemia vahvoja ja punnittuja puheenvuoroja sodasta ja politiikasta läntisten medioiden yksiäänisyyden vastapainoksi.

Ukrainan apupaketti meni läpi USAn kongressissa, täysimääräisenä. Olin itse vähän epäillyt asiaa, ainakin kokonaissumman suhteen, mutta näin se nyt meni.

Mitä tämä tarkoittaa?

USA on valmistellut asepakettien toimitusta jo kuukausia, joten kuljetukset alkavat todennäköisesti heti. Joidenkin tahojen mukaan ATACMS raketteja on jo toimitettu ennakkoon.

Ukrainalta on todennäköisesti kiristetty jotain. Mitä? Ei tietoa, mutta USA:n yritykset saanevat palasia Ukrainasta diiliä vastaan, etenkin energiasektorilta, kaivannaisista ja maataloussektorilta.

Asevoimien osalta tämä tarkoittaa satoja uusia panssariajoneuvoja, kymmenittäin uusia tykkejä, huomattavan määrän tykinammuksia ja erilaista rakettiteknologiaa, niin maasta-maahan, ilmasta-maahan, kuin maasta-ilmaan -ohjuksia. Todennäköisesti Ukraina tulee saamaan myös pitkän matkan ballistisia ohjuksia, joilla voidaan ampua syvemmälle Venäjälle.

Ukraina joutuu vastineeksi aloittamaan uuden vastahyökkäyksen syksyllä. Onko se mahdollista? Luultavasti ei, sillä mobilisaatio ei näytä kulkevan suunnitelmien mukaan. Ukraina ei saa kokoon sellaista armeijaa, että se voisi ryhtyä varteenotettavaan hyökkäykseen, vaikka aseita olisikin.

USA:lle tämä oli pöydänpuhdistus ennen vaaleja. Jos Ukraina ei kykene muuttamaan tilannetta ennen vuoden loppua, kääntyy asia Bidenin vastaiseksi, koska rahat on silloin hassattu ja Trump tulee hyökkäämään entistä kovemmin Bidenin kimppuun.

Venäjälle tämä taas tarkoittaa menetettyjä sotilaita, ohjusiskuja yhä syvemmälle Venäjälle, sodan tulemista tavallisten ihmisten elämään.

Maksetaan siitä, mihin on ryhdytty.

Arvioin viikko sitten, että Ukraina saa tänä vuonna kolme SAM-ilmatorjuntapatteria. Nostan nyt arvion seitsemään. Tällä rahalla saa enemmänkin, mutta kun järjestelmiä ei ole annettavissa. Ylimääräisten toimitus siirtynee ensi vuodella.

Loppuvuodesta tulemme todennäköisesti näkemään ensimmäiset F-16 hävittäjät Ukrainan ilmatilassa. Aseet ja pommit on jo varmaan kalkuloitu. Ukrainan on pakko vastata Venäjän ilmapommeihin ja siihen tulevat hävittäjät, joita Länsi antaa.

On sitten toinen asia, miten Venäjä vastaa.

Ennuste? Arvioin, että Venäjän eteneminen saattaa hidastua, kun Ukrainan tykistö saa ammuksia ja tykkejä. Menetykset kasvavat ja hävittäjät joutuvat jälleen vetäytymään, kun ilmatorjunta tehostuu.

Suurta muutosta tuskin tapahtuu. Ukrainan puolustusvoimat kärsivät jatkuvista menetyksistä, joukkoja ei kyetä kierrättämään, taistelutahto on matala, miehiä ei kyetä mobilisoimaan, henki on heikoilla. Tekniikka ei korvaa kansaa.

Prosessi jatkunee samanlaisena kuin tähänkin asti. Jää nähtäväksi, onko tukipaketista pysäyttämään Venäjän hyökkäystä. Varmaa vain on, että ihmisiä tulee kuolemaan entistä enemmän.

JAURI VARVIKKO, 20.4.2024

Jauri Varvikko (s. 1969 Helsinki) on Venäjä-asiantuntija ja lehtikustantaja. Suomen pitkäikäisimmän venäjänkielisen aikakauslehden Spektrin (1997–2010) perustaja. Suomalais-venäläisen koulun oppilas. Opiskellut kansainvälisiä suhteita Kiovan ja Moskovan yliopistoissa.

(Kuvituskuva Barbara Pixabaystä)

Share