Jauri jyrähtää, osa 10: ”Stubb on pettymys, mutta Halla-aho suurin pelle”

Jauri jyrähtää, osa 10: ”Stubb on pettymys, mutta Halla-aho suurin pelle”

Riepu julkaisee Jauri Varvikon luvalla tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemia vahvoja ja punnittuja puheenvuoroja sodasta ja politiikasta läntisten medioiden yksiäänisyyden vastapainoksi.

Sodat tarvitsevat johtajia. Sotien päämäärät vaativat niitä. Venäjällä on johtaja, pidetään siitä tai ei. Entä Ukrainalla? Tietysti Zelensky.

Suurien sotien voittamiseksi tarvitaan kuitenkin suurempia johtajia. Zelensky ei enää siihen kykene. Voitto meni jo. Entä muualla?

Meillä on Biden, meillä on Von der Leyen, meillä on Roberta Metsola, meillä on Charles Michel… Öö, ketä he ovat?

Eurooppa on kärsimässä inflaation. Kukaan ei edes tunne johtajiaan. Heitä ei ole valittu demokraattisesti. Ei sen puoleen kukaan tiedä mitään omista europarlamentaarikoistammekaan. Parlamentti on kumileimasin.

EU:ssa valtaa pitävät isot valtiot. Muut ovat perässäjuoksijoita, kuten Suomi. Meillä on nimellinen valta. Olemme hyväksyneet asemamme.

Suurin pelle on minusta Halla-aho. Hän vastusti EU:ta loputtomiin, kunnes Venäjä hyökkäsi… Nyt hänestä tuli suurin federaation kannattaja koko unionissa. Koska Ukraina…

Ihmettelen usein ihmisten riippuvaisuuksia. En koskaan rakasta valtioita. Pidän altavastaajien puolta, kuten Suomen, vaikka suomalaiset eivät itse sitä tajua. Venäjänkin suhteen minulla on selvä Paasikivi-linja: venäläistä et minusta saa, mutta ymmärrän…

Stubb on pettymys. Häntä nolotettiin aikanaan ETYJ:ssä Georgian rajalla. Venäläinen majuri ilmoitti Alexille, että painu vitttuun täältä, et kuulu tänne. Siinä kulminoitui Lännen tehtävä Venäjän takapihalla.

Alex ei uskonut, joten hän toteuttaa yhä missiotaan. Venäjä on hänestä paska, etenkin kun Lavrov ei enää vastaakkaan hänen puheluihinsa. Alex tekee nyt sopimuksia vastapuolen kanssa…

Meidän pressa on valitettavasti aivan jalkapuoli valtameren takaisen beban nuolija. Hänestä ei koskaan synny valtiomiestä, ei taitavaa geopoliittisten asioiden asiantuntijaa, ei sodan ratkaisijaa tai mitään ihmeempää… Hän jää johtajaksi, joka ei kyennyt Venäjän kanssa dialogiin. Kuten Niinistökin loppupelissä.

En näe Suomen näköpiirissä yhtään johtajaa, joten olemme kaikesta päätöksenteosta ulkona. En näe Euroopassakaan yhtään johtajaa. Scholz on amerikkalaisittain pussy, Macron pelle… Mikään maahanmuuttaja ei johda Iso-Britanniaa voittoon… Trumpko meidät pelastaa…?

Kaikesta vaahtoamisesta huolimatta… kaikesta demokratian puutteesta huolimatta… Venäjä osoittaa aivan käsittämätöntä johtajuutta. Miten tuo valtio on lyötävissä?

Onko se ylipäätään mahdollista?

Euroopassa pitää tapahtua iso käännös, tai muuten häviämme tämän skaban. Nykyinen meininki ei meitä voittoon vie. Nillittämisellä ja ”mä en leiki sun kanssa” Venäjää ei kaadeta. Venäjää vastaan tarvitaan johtajuutta ja samanvertaisuutta, oli siellä sitten Putin tai kuka tahansa. Missä ovat valtiomiehet?

JAURI VARVIKKO, 7.4.2024

Jauri Varvikko (s. 1969 Helsinki) on Venäjä-asiantuntija ja lehtikustantaja. Suomen pitkäikäisimmän venäjänkielisen aikakauslehden Spektrin (1997–2010) perustaja. Suomalais-venäläisen koulun oppilas. Opiskellut kansainvälisiä suhteita Kiovan ja Moskovan yliopistoissa.

(Kuva Petra Pixabaystä)

Share