Jauri jyrähtää, osa 9: ”Stubb ja Suomen poliittinen johto on aivan kuutamolla”

Jauri jyrähtää, osa 9: ”Stubb ja Suomen poliittinen johto on aivan kuutamolla”

Riepu julkaisee Jauri Varvikon luvalla tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemia vahvoja ja punnittuja puheenvuoroja sodasta ja politiikasta läntisten medioiden yksiäänisyyden vastapainoksi.

Suomi suunnitteli toisen maailmansodan lopulla Lapin puolustusta yhdessä USA:n kanssa. Idea oli tarjota USA:n joukoille tila maihinnousulle Norjan suunnalta, jos Neuvostoliitto pyrkisi valloittamaan Suomen.

Neuvotteluja käytiin salaisesti ja Suomi toimitti USA:lle Suomen topografiset kartat, vaikka oli epävirallisesti akselivaltio.

Nyt meidän presidenttimme antaa Lapin USA:n asevarastoksi.

Jutun juoni on, että Suomi ei kykene puolustamaan Lappia sotatilanteessa. Venäjä tulee halutessaan Murmanskin suunnalta läpi ja Lappi menetetään ja tuleva raja asetettaisiin Pähkinäsaaren rauhan mukaisesti.

Tämä oli tietysti ideana myös silloin, kun saksalaiset pyydettiin maahan jatkosodassa. Joukkoja tuotiin reilu 200 000. Porukkaa kaatui joku 15 000. Mitä herra Stubbin päässä kulkee?

Lähettäisikö USA 200 000 miestä Lappiin? Lähettäisikö EU 200 000 miestä Lappiin? En usko, että Saksa lähettäisi. Tulisivatko espanjalaiset tai ranskalaiset? Tulisivatko ruotsalaiset?

Meidän poliittinen johto on aivan kuutamolla. Naton komento- ja logistiikkakeskusta ei turhan takia suunnitella Merenkurkkuun. Se on tietysti merkittävä paikka huollolle Ruotsin suunnalta, mutta se on yhtä merkittävä paikka perääntymisen osalta.

Venäjä on käynyt näillä rannoilla useasti, Pohjanmaa poltettu ja tulee tietysti uudestaan, jos tilanne niin vaatii. Varsinaisen urpoa jengiä. Mitään ei ole historiasta opittu.

JAURI VARVIKKO, 6.4.2024

Jauri Varvikko (s. 1969 Helsinki) on Venäjä-asiantuntija ja lehtikustantaja. Suomen pitkäikäisimmän venäjänkielisen aikakauslehden Spektrin (1997–2010) perustaja. Suomalais-venäläisen koulun oppilas. Opiskellut kansainvälisiä suhteita Kiovan ja Moskovan yliopistoissa.

Share