Jauri jyrähtää, osa 11: ”Sodan suurimmat uhriluvut ovat vasta tuloillaan”

Jauri jyrähtää, osa 11: ”Sodan suurimmat uhriluvut ovat vasta tuloillaan”

Riepu julkaisee Jauri Varvikon luvalla tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemia vahvoja ja punnittuja puheenvuoroja sodasta ja politiikasta läntisten medioiden yksiäänisyyden vastapainoksi.

Kysymysmerkkejä on useita. Meillä nieltiin yksi tarina vapoineen ja koukkuineen. Monesti todelliset tapahtumat ovat suoraviivaisempia. Venäjä oli sodan alussa vielä täysin vihreä ja teki virheitä, joista kaikki osapuolet joutuivat maksamaan kovaa hintaa.

Saa nähdä mikä on koko sodan saldo. Suuri joka tapauksessa ja epäilen, että pahimmat määrät ovat vasta tuloillaan.

9.4.2022:

Joukkohaudat. Länsi on joutunut katsomaan sotaa silmästä silmään Buchan ja muiden ympäryskylien joukkohautojen kautta Järisyttävistä kuvista huolimatta kyse on vain alusta.

Yksi kysymys on tietenkin se, että miten joukkohautojen ihmiset ovat kuolleet. Oletan kuolleiden olevan monien toimien jälkiä. Osa on kuollut tykkitulessa, osa ilmaiskuissa, osa tarkka-ampujien toimesta, osa suoran tulen seurauksena, jotkin kidutettu ja tapettu paikan päälle. Kaikki on haudattu joukkohautoihin, koska muut mahdollisuudet ovat olleet rajoitettuja.

Luvut ovat joka tapauksessa vielä pieniä. Suuremmat ovat tulossa.

Esimerkiksi Mariupolissa ihmisiä on haudattu niin pihoille, pommikraatereihin ja isoihin kaivettuihin joukkohautoihin. Olen nähnyt ihmiskasoja, osa sotilaita, osa siviilejä. Kuolleita on oletettavasti tuhansia. Näitä hautoja eivät kaiva vain venäläiset. Niitä kaivavat myös ukrainalaiset.

Ihmisiä kuolee kummankin tulen seurauksena.

Zelenskyn neuvonantaja Oleksij Arestovich on kertonut, että Ukraina tiesi Venäjän hyökkäyksestä kuukausi ennen sen alkua. Ihmisiä ei kuitenkaan lähdetty evakuoimaan, koska pelättiin paniikkia ja että armeija ei pysty järjestäytymään, jos tiet ovat tukossa pakolaisista.

Ukrainan puolustusvoimien komentaja sanoi kolme päivää ennen Venäjän hyökkäystä, ettei sitä ole tulossa, vaikka tiesi sen juuri alkavan.

Lopun tiedämmekin.

Talvisotaan verrattuna Suomi veti kaikki siviilihenkilöt pois sotatoimialueelta. Sota ei silloin perustunut asutuskeskustaisteluun, vaan rintamasotaan. Nyt Ukrainan puolustus perustuu nimenomaan siviilien seassa toimimiseen.

Ensimmäinen hyökkäys saatiin torjuttua. Kiova pelastui, mutta hintakin on hirvittävä. Jatkossa Ukraina joutuu vakavasti miettimään taktiikkaansa, koska Venäjä ei tunnu välittävän uhrien määrästä.

Nyt ihmisiä vedetään pois idästä, mutta monet eivät varmaan suostu lähtemään, joten kuolleita tulee paljon lisää, kuten myös joukkohautoja.

JAURI VARVIKKO, 9.4.2024

Jauri Varvikko (s. 1969 Helsinki) on Venäjä-asiantuntija ja lehtikustantaja. Suomen pitkäikäisimmän venäjänkielisen aikakauslehden Spektrin (1997–2010) perustaja. Suomalais-venäläisen koulun oppilas. Opiskellut kansainvälisiä suhteita Kiovan ja Moskovan yliopistoissa.

(Kuva ANASTASIA VASILOPOULOU Pixabaystä)

Share