Riepu julkaisee Kai Sadinmaan luvalla tämän sosiaalisen median päivityksiä huhtikuussa 2024 Keski-Eurooppaan suuntautuneelta pyhiinvaellukseltaan.
Olin viikonlopun Glockenhof-yhteisön vieraana Weimarissa. Se on ekumeeninen yhteisö, jossa on sekä katolisia että protestantteja. Yhteisö on perustettu kolme vuotta sitten. Sitä ennen talossa oli karmeliittojen sääntökunta, joka oli tullut paikalle Saksojen yhdistyttyä 1989.
Heillä oli periaatteena perustaa yhteisöjä paikkoihin, joissa oli ollut natsien keskitysleirejä. Weimarissa oli siis Buchenwald. Karmeliitat pyrkivät omalla kontemplatiivisella eli levollisella elämäntavallaan eheyttämään maailmaa.
Talon yhteydessä on katolinen St. Bonifaciuksen kirkko. Se ja lähellä oleva protestanttinen kirkko perustettiin 1950-luvulla Buchenwaldissa tehtyjen rikosten vuoksi.
Satuin paikalle juuri kun Buchenwaldin vapauttamisesta oli kulunut 79 vuotta.
Samana viikonloppuna juhlimme yhteisön yhden perustajan Nikolauksen syntymäpäiviä.
Kävimme porukalla Weimarin pääkirkossa – eli Pietarin ja Paavalin kirkossa – jossa oli paikallisen kirkollisen lehden, Glaube und Heimat, satavuotisjuhla.
Alttaritaulun on maalannut reformaation ”virallinen” taidemaalari Lukas Granach.
Glockenhofin yhteisö on Edith-Stein-Straßella. Se on saanut nimensä juutalaisesta filosofista, joka kääntyi kristityksi ja liittyi karmeliittoihin.
Natsit murhasivat hänet Auschwitzissa 1942.
Stein on tuossa maalauksessa ristiinnaulitun vieressä. Jeesus asettaa Steinin päähän piikkikruunua, joka on tehty Auschwitzista tuodusta piikkilangasta.
Glockenhof on pieni, lämmin ja vieraanvarainen yhteisö jonne mieluusti palaan joskus uudelleen.
Kai Sadinmaa (s. 1964 Tornio) on suomalainen kirjailija ja (entinen) pappi. Kirkkoa kritisoivien näkemystensä vuoksi häntä on julkisuudessa kutsuttu ”kapinapapiksi”. Sadinmaa vihki ensimmäisenä pappina Suomessa samaa sukupuolta olevia pareja vuonna 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan.