Jauri jyrähtää, osa 6: ”Homma voi purkautua Chasov Yarissa isolla kädellä”

Jauri jyrähtää, osa 6: ”Homma voi purkautua Chasov Yarissa isolla kädellä”

Riepu julkaisee Jauri Varvikon luvalla tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemia vahvoja ja punnittuja puheenvuoroja sodasta ja politiikasta läntisten medioiden yksiäänisyyden vastapainoksi.

Ilmoitin kuun vaihteessa, että venäläiset pyrkivät Chasov Yariin. Tämä näyttää entistä ilmeisemmältä. Se on avain koko alueen hallintaan. Taistelu kaupungista alkanee lähipäivinä. Venäläiset ovat jo porteilla.

Mitä meille näytetään? Ukrainan iskuja öljyjalostamoihin, drooni-iskuja sinne tänne. Kyse on siitä, että Ukraina hakee huomiota, kun sen on pakko ja me huomioimme.

Pitkän matkan drooneissa on olennaista se, että kohteet ovat lännen maalittamia. Ukrainan oma tekniikka loppuu noin 250 kilsan päähän Ukrainan rajasta. Liputus tapahtuu länsimaiden toimesta ja ne ohjataan länsisatelliitein maaleihin. Venäjän elektroninen häirintä sotkisi lennokit, jos ne eivät saisi koordinaatteja taivaalta.

Mikä merkitys näillä drooneilla on? Tietysti merkittävä, sillä ne kohdistuvat Venäjän energiainfraan. Niillä voidaan periaatteessa jäädyttää Venäjän vientiä oleellisestikin. Venäjän omaan infraan sillä ei ole merkitystä, sillä Venäjä kykenee pitämään energiahuoltoaan yllä pelkällä Itä-Venäjän tuotannolla.

Droonit ovat myös hyvin rajoituksellisesti tuhoa tekeviä, toisin kuin risteilyohjukset. Niillä voidaan tuhota yksi yksikkö, mutta kokonaisteho on rajallinen, mikä on korjattavissa.

Pidemmässä ajanjaksossa venäläiset kykenevät torjumaan droonit ja menetykset pystytään korjaamaan. Suurin vaikutus on globaaliin öljyn markkinahintaan, kun tarjonta markkinoilla vähenee ja hinta meille kasvaa. Venäjän sisämarkkinoihin sillä ei ole vaikutusta, mistä johtuen USA:kaan ei näitä kannata.

Kun Ukraina on tätä teknologiaa saanut, niin todennäköisesti se yrittää iskeä myös Suomenlahden jalostamoihin, jolloin räjähdyksiä tullaan ehkä näkemään Koivistossakin, josta myös Suomelle nesteytettyä kaasua toimitetaan.

Sodan osalta tämä on merkityksetöntä. Itse pidän silmäni juurikin Chasov Yarissa, josta homma saattaa lähteä purkautumaan isommalla kädellä.

JAURI VARVIKKO, 6.4.2024

Jauri Varvikko (s. 1969 Helsinki) on Venäjä-asiantuntija ja lehtikustantaja. Suomen pitkäikäisimmän venäjänkielisen aikakauslehden Spektrin (1997–2010) perustaja. Suomalais-venäläisen koulun oppilas. Opiskellut kansainvälisiä suhteita Kiovan ja Moskovan yliopistoissa.

Share