Jauri jyrähtää, osa 27: ”On suuri riski, että Ukrainan rintama pettää totaalisesti”

Jauri jyrähtää, osa 27: ”On suuri riski, että Ukrainan rintama pettää totaalisesti”

Riepu julkaisee Jauri Varvikon luvalla tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemia vahvoja ja punnittuja puheenvuoroja sodasta ja politiikasta läntisten medioiden yksiäänisyyden vastapainoksi.

Ukrainan sodan tilannekatsaus 25.4.2024: Suomalaiset asiantuntijat kertovat tänään kuorossa, kuinka lännellä ei ole päämäärää Ukrainan sodan suhteen. No ei tietenkään ole, koska ainut päämäärä on ollut se, että Ukraina voittaa sodan ja Venäjä ajetaan ulos. Muuta vaihtoehtoa ei ole haluttu nähdä.

Se ei vain ole ollut koskaan realistinen päämäärä, joten nyt istutaan tyhjän päällä.

Tämä kuitenkin kertoo siitä sinisilmäisyydestä, mitä EU-poliitikoilla on ollut sodan suhteen. Meillä ei ole antaa vaihtoehtoa sodan lopputulokselle, joten ei ole minkäänlaista strategiaakaan sen suhteen, jos Venäjä pääsee murtautumaan rintaman läpi.

Tilanne on se, että Venäjä painostaa rintaman kaikilla lohkoilla. Sijoitin karttaan nuolia sen mukaan, missä Venäjä hyökkää kaikista eniten ja on saavuttanut voittoja. Alhaalta ylöspäin Venäjä etenee seuraavilla akseleilla:

1. Vodjanen suunnalla. Tarkoituksena valloittaa Vodjane ja pakottaa ukrainalaiset pois Ugledarista.

2. Konstantinovkan suunnalla. Venäläiset valloittivat pari päivää sitten Novomihailovkan ja etenevät nyt Konstantinovkaan.

3. Kurahoven suunnalla. Venäläiset etenevät nyt Marjinkasta Georgievkaan ja Krasnogorovkaan. Tarkoituksena edetä Kurahoveen.

4. Avdeevkan kaatumisen jälkeen venäläiset ovat edenneet vahvasti länteen useita kilometrejä. Eteläpuolella he ovat valloittaneet Vodjanen, Pervomaisken, Severnen ja etenemässä Netailoveen ja Jasnobrodibvkaan. Länsipuolella venäläiset valloittivat nopeasti Lastochkynen ja Orlivkan, suuntana Netailove ja Karlivka.

5. Avdeevkan pohjoispuolella ukrainalaiset ovat hätää kärsimässä. Ensin kaatui Krasnogorivka, Stepove ja Berdychi ja nyt Venäläiset valloittivat Ocheretynen ja etenevät Keramikiin. Ukrainalaisjoukkojen kerrotaan vetäytyneen paikalta ilman johdon lupaa. Venäläiset pyrkivät Pokrovskiin, joka on verrattavissa kooltaan Bahmutiin.

6. Bahmutin suunnalla venäläiset ovat vallanneet Ivanivsken ja Bogdanovkan. Eteläpuolella venäläisten pitää valloittaa Klesheevka ja Andriivka, jotta päästään kanaalin yli, edetään Stupochkiin ja saadaan Chasov Yar eteläpuolelta saartoon. Tämän alueen venäläiset menettivät Ukrainan vastahyökkäyksessä. Chasov Yar on strategisesti merkittävä, sillä se avaa tien Konstantinovkaan ja ylängön yli aina Kramatorskiin ja Slovjanskiin.

7. Venäläiset hyökkäävät myös Siverskin suunnalla ja pyrkivät Bilohorivkaan ja Torskeen. Tällä lohkolla ei olla edetty niin paljon kuin etelämmässä. Suuntana on Liman (Kuva 1).

Kuva 1.

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova on kysymysmerkki. Kaupungin infraa pommitetaan jatkuvasti. Juuri tuhottiin tv-masto. Joidenkin mukaan kaupungista yritetään tehdä elinkelvoton. Harkovalaisia on peloteltu venäläisten puolelta ja kehotettu jättämään kaupunki. Venäläisten kerrotaan avanneen miinoituksia myös Sumin suunnalla.

Aikooko Venäjä tehdä keväthyökkäyksen koillisesta? Joukkojen määrät eivät vielä viittaa tähän, mutta uhka pakottaa ukrainalaiset siirtämään joukkoja myös tälle lohkolle, varmuuden vuoksi. Kyseessä saattaa olla harhautus.

Tällä hetkellä näyttää, että Venäjä pyrkii läpimurtoon Donetskin rintamalla ja on kyennyt etenemään koko ajan. Puolustusrintaman jatkuva tulittaminen kuluttaa Ukrainan joukkoja ja ukrainalaisjoukkojen taistelutahto on selvästi heikko. Syy ei ole se, etteivätkö he haluaisi puolustautua, vaan se, ettei joukkoja ole pystytty kierrättämään, jolloin ne ovat väsyneitä loputtomasta taistelemisesta ja pommittamisesta.

Etelärintamalla taistellaan niin Staromajorsken, Urozhainen kuin Rabotinen suunnalla, mutta taistelut eivät ole niin intensiivisiä kuin Donetskissa. Venäjä selvästi vain sitoo ukrainalaisia joukkoja etelässä.

Arvioisin, että kyse on jo keväthyökkäyksestä, jonka painopiste on Marjinkan, Avdeevkan ja Bahmutin välillä. Venäjä odottaa, että rintama murtuu joltain kohdalta, jonka jälkeen se aloittaa suuremman hyökkäyksen strategisena tavoitteena koko Donetskin alueen valloittaminen.

Ensisijaisena tarkoituksena on työntyminen Pokrovskiin ja Kurahovin tietä länteen, jolloin ukrainalaisten etelärintama hajoaa. Pohjoisessa pyritään saamaan Slovjansk ja Kramatorsk tulietäisyydelle.

Kriittisin tilanne on tällä hetkellä Ocheretinen kohdalla (nro 5, kuvat 2 ja 3), sillä Ukraina on joutunut siirtämään tänne joukkoja muualta, mutta ei ole kyennyt estämään venäläisten etenemistä. On odotettavissa, että tänne Venäjä työntää lisää voimaa ja pyrkii läpi, sillä ylänkö mahdollistaa etenemisen syvemmälle.

Kuva 2.
Kuva 3.

Venäjälle tuli myös kiire, kun USA:n apupaketti meni läpi. Näkisin kaksi-kolme mahdollista vaihtoehtoa sodan kehittymiselle kesän aikana:

1. Ukrainan rintama pettää Donetskin suunnalla ja venäläiset saavat ison osan Donetskin aluetta haltuunsa. Ukrainalaiset saavat kuitenkin estettyä venäläisten vapaan etenemisen, mikä mahdollistaisi rauhanneuvottelujen aloittamisen siltä pohjalta, että Donetskin alue annetaan venäläisille.

2. Ukrainan rintama romahtaa, ja venäläiset pääsevät etenemään vapaasti niin pitkälle kuin haluavat, Dneprille asti, jolloin Ukrainan on antauduttava tai jäädytettävä rintamalinja Dneprille.

3. Venäjä avaa uuden rintaman Harkovan ja Sumin suunnalla, mikä muuttaa tilannetta huomattavasti. Ukrainalla ei riitä tällä hetkellä joukkoja puolustukseen koko rajan leveydeltä.

Sumin ja Harkovan suunnalla ongelmana on miljoonat miinat, joita on levitetty satojen kilometrien matkalta. Venäjän on kuitenkin pakko reagoida USA:n antamiin ATACMS-ohjuksiin, sille ne tulevat yltämään aina Brjanskiin, Oreliin, Lipetskiin ja Voronezhiin asti. Myös Kurskia ja Belgorodia on suojattava.

USA:n ja Euroopan tuki lisääntyy nyt huomattavasti, mutta se ei ratkaise sotaa. Ilmatorjuntakalustoa ei kyetä antamaan riittävästi. EU-maat joutuvat valmistautumaan myös kauhuskenaarioon, että venäläiset etenevät aina Länsi-Ukrainaan asti, jolloin Nato tarvitsee ilmatorjuntakalustoa omien jäsenmaidensa suojaksi.

Tästä syystä sitä ei anneta Ukrainalle.

Oleellisin asia ei ole aseet ja niiden riittävyys. Oleellisin asia on Ukrainan puolustusvoimien ja sotilaiden riittävyys, kestävyys ja taistelukyky. Tästä on muodostumassa heikoin lenkki, koska mobilisaatio ei tuota tuloksia, miehet välttelevät rintamalle joutumista ja samaan aikaan menetykset ovat suuria.

On suuri riski, että rintama pettää totaalisesti, jonka jälkeen venäläisten etenemistä ei voida pysäyttää.

Venäläiset leventävät nyt hyökkäyskärkeään, jotta sivustat saadaan suojattua, mutta periaatteessa tie Pokrovskiin on lähes avoinna. Ukrainalaiset pyrkinevät pysäyttämään venäläiset Hrodivkan ja Novohrodivkan kohdalla, mutta on vain ajan kysymys, kun Pokrovskia aletaan moukaroimaan kaikella mahdollisella. Ukrainalaisten kannattaisi alkaa jo evakuoimaan kaupunkia. Ocheretinesta on reilu 30 kilometriä Pokrovskiin (Kuva 4).

Kuva 4.

Venäläiset ovat valloittaneet nyt Krasnogorovkan/Krasnohorivkan Marjinkan pohjoispuolella. Tapahtumat etenevät todella nopeasti. Vielä helmikuussa ukrainalaiset löivät venäläiset ulos kylästä (Kuva 5).

Kuva 5.

JAURI VARVIKKO, 25.4.2024

Jauri Varvikko (s. 1969 Helsinki) on Venäjä-asiantuntija ja lehtikustantaja. Suomen pitkäikäisimmän venäjänkielisen aikakauslehden Spektrin (1997–2010) perustaja. Suomalais-venäläisen koulun oppilas. Opiskellut kansainvälisiä suhteita Kiovan ja Moskovan yliopistoissa.

Share