Jauri jyrähtää, osa 15: ”Milloin kansallinen itsesuojeluvaisto syntyy, kun se on ensin latistettu?”

Jauri jyrähtää, osa 15: ”Milloin kansallinen itsesuojeluvaisto syntyy, kun se on ensin latistettu?”

Riepu julkaisee Jauri Varvikon luvalla tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemia vahvoja ja punnittuja puheenvuoroja sodasta ja politiikasta läntisten medioiden yksiäänisyyden vastapainoksi.

Neuvostoliiton aikana rakennettiin kummallisia sosiaalisia rakennelmia ihmisiä pakkosiirtämällä. Tästä esimerkkinä Kazakstanin suurimmat vähemmistöt kazakkien ja venäläisten jälkeen. Ukraina ja Venäjä ovat samanlaisia tilkkutäkkejä, kuten monet muutkin entiset tasavallat.

Mielenkiintoista on se, milloin kansallinen itsesuojeluvaisto syntyy uudelleen, kun se on ensin latistettu? Milloin ukrainalainen tarvitsee tunnetta ukrainalaisuudesta ollakseen ukrainalainen?

Tämä voidaan esittää suomalaisellekin.

Onko donbassilaisella tai kiovalaisella, jonka suku on tullut Venäjän ja Neuvostoliiton eri kolkista 250 vuoden aikana, oikeus kieltäytyä tästä nationalismista? Mitä sanoo 100 vuoden päästä keskivertohelsinkiläinen, jonka juuret ovat aivan muualla kuin Suomessa?

JAURI VARVIKKO, 11.4.2024

Jauri Varvikko (s. 1969 Helsinki) on Venäjä-asiantuntija ja lehtikustantaja. Suomen pitkäikäisimmän venäjänkielisen aikakauslehden Spektrin (1997–2010) perustaja. Suomalais-venäläisen koulun oppilas. Opiskellut kansainvälisiä suhteita Kiovan ja Moskovan yliopistoissa.

Share