Kapinapapin matkassa, osa 3: ”Mistä tiet lähtevät, jos kaikki ovat yhteydessä keskenään?”

Kapinapapin matkassa, osa 3: ”Mistä tiet lähtevät, jos kaikki ovat yhteydessä keskenään?”

Riepu julkaisee Kai Sadinmaan luvalla tämän sosiaalisen median päivityksiä huhtikuussa 2024 Keski-Eurooppaan suuntautuneelta pyhiinvaellukseltaan.

Kaksi pyhiinvaelluspassia, kaksi reittiä, mutta samaa Jaakobin tien pyhiinvaellusta: Saksan ekumeeninen pyhiinvaellusreitti ja ranskalainen reitti Ranskassa ja Espanjassa.

Ekumeeninen reitti lähtee entisestä Itä-Saksasta Görlitzistä ja kulkee länteen, Leipzigin, Merseburgin, Erfurtin ja Eisenachin kautta, ja päätyy 460 kilometrin päähän, Vachaan.

Kuljen tästä noin puolet, alkaen Leipzigistä.

Ekumeeninen reitti on perustettu parikymmentä vuotta sitten. Sen varrelle on rakennettu kohtuuhintainen majoitusverkosto pyhiinvaeltajia varten ja vapaaehtoiset talkoolaiset pitävät huolta reittimerkeistä, jotka ovat samat kuin Santiago de Compostelan reiteillä Ranskassa ja Espanjassa, eli keltainen simpukka sinisellä pohjalla.

Ekumeeninen pyhiinvaellusreitti on osa itä- ja länsi-Eurooppaa yli kahdentuhannen vuoden ajan yhdistänyttä tietä, Via Regiaa, jonka nimi on peräisin Rooman ajalta.

Se on yksi vanhimmista ja tärkeimmistä eurooppalaisista reiteistä, jonka yksi haara lähtee Kiovasta (ehkä toinen haara Moskovasta) ja jatkuu 4500 kilometrin päähän Santiago de Compostelaan, Jaakobin tien päätepisteeseen.

Reittejä Compostelaan on useita. Niistä suosituin on 800 kilometriä pitkä ns. ranskalainen reitti, joka lähtee Etelä-Ranskasta, St Jean Pied de Portista, ylittää Pyreneiden vuoriston ja saapuu Espanjaan. Lähden itse St Jeanista aikomuksena kävellä 300 kilometrin päässä olevaan Burgosiin.

Tai oikeastaan ranskalainen reitti lähtee vielä syvempää Ranskasta, Le Puyista, joka on St Jeanista 750 kilometrin päässä, tai oikeastaan se lähtee…

Niin, mistä tiet lopulta lähtevät kun kaikki reitit ovat lopulta yhteydessä keskenään?

Maailma on yksi ja jakamaton.

Eli voit lähteä pyhiinvaellukselle mistä tahansa.

Avaa kotisi ovi ja lähde kävelemään.

KAI SADINMAA

Kai Sadinmaa (s. 1964 Tornio) on suomalainen kirjailija ja (entinen) pappi. Kirkkoa kritisoivien näkemystensä vuoksi häntä on julkisuudessa kutsuttu ”kapinapapiksi”. Sadinmaa vihki ensimmäisenä pappina Suomessa samaa sukupuolta olevia pareja vuonna 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan.

Share