Maailmanluokan groovea, sydämenmurskaajia ja Suomen coolein basisti Vallilassa

Maailmanluokan groovea, sydämenmurskaajia ja Suomen coolein basisti Vallilassa

Helsingin Vallilassa sijaitseva Playhouse Bar on piristävä lisä pinnan alla kytevään musiikilliseen kulttuuritarjontaan pääkaupungissa sekä koko Suomessa, jatkaen sitä ansiokasta kulttuurityötä, jota ovat vuosikymmenten saatossa Helsingissä edistäneet muun muassa Factory, Fat Mama, Semifinal, Cactus, Stella Star ja Lepakkomies.

Playhousen konsepti on yksinkertaisuudessaan nerokas: vuokrataan ensin kolkko ja tyly teollisuustila muutaman kilometrin päästä keskustasta hyvien liikenneyhteyksien varrelta ja rakennetaan tyhjistä huoneista treenikämppiä nuorille artisteille ja bändeille riittävän huokealla, jotta tilat saadaan täyttymään.

Kun treenikämppien käyttöaste on täyttynyt likimain sadalla aktilla, voidaan kompleksin sisääntuloaulasta vuokrata vielä erillinen tila, josta saa kelpo baarin sekä matalan kynnyksen näyttämön aloitteleville sekä tunnetummillekin akteille, mitkä voivat helpoimmillaan roudata soitinlaitteistonsa Playhousen lavalle vain muutaman kymmenen metrin päästä.

Tänä lauantaina tarjolla on kolme nousevaa aktia, joista ensimmäinen – GOODBYES – on valitettavasti jo juuri lopettelemassa esiintymistään, kun ehdin itse paikalle. Näin ryhmää luonnehditaan tapahtuman markkinointisaatteessa: ”Tässäpä niin uusi bändi, ettei ole edes musiikkinäytettä antaa. Yhtye on kuitenkin vanhojen kehäkettujen tuore projekti, joka piti saada tuoreeltaan kaikkien kuultaville.”

Tämä lyhyt pätkä kuvaa Playhouse Barin matalan kynnyksen keikkapaikan luonnetta erinomaisesti. Kun saadaan uudella bändillä riittävästi biisejä kasaan, niin ei muuta kuin kamat kantoon ja nurkan taakse tatamille. Mitä sitä turhia treeniksellä ihmettelemään, lavallahan se veri punnitaan!

”Seinäjoelta saapuva DM404 tarjoaa garagepunkkia taidolla ja tunteella. Ensimmäinen keikka Helsingissä!”, kertoo tiedote. Sitä tiedote ei kerro, että kahdesta neidosta – rumpali ja basisti – sekä herkältä ranskalaiselta runopojalta näyttävä laulaja-kitaristi ovat itse asiassa päätyneet Seinäjoelle Ukrainasta – tai ainakin runopoika. Ei kuitenkaan sotapakoilaisina, täytynee muistaa mainita, kuten runopoika keikan jälkeen minulle asiaa tiedustellessa kertoo.

Vaikka DM404:n yhteensoitto takkuilee tämän tästä, on tässä triossa jotakin kotikutoisen sympaattista valloittavaa. Tältäkö ihmisistä tuntui joissakin Seattlen hikipajoissa todistaessaan Kurt Cobainin ensiaskeleita lavalla? Toivottavasti kuulemme triolta vielä joskus kunnon biisejäkin, jolloin taivas on vain avoinna tälle uuden sukupolven Nirvanalle.

Playhousen keikan perusteella kauniilla runopojalla on jo aimo liuta naispuolisia faneja, jotka syövät katseillaan runopoikaa jo nyt, tämän tarjotessa valloittavaa standupia ja lutuista läpänheittoa eturiviin pakkautuneille neidoille, ehdan sydämenmurskaajan tyyliin. HYVÄ!

”Pääkaupunkiseudun ”rokista tietävien” keskuudessa on pöhisty post punk yhtye Drug Store Raidista jo pidempään. Ajan kuluessa DSR:n live-esiintyminen on vain tanakoitunut, vaikka vaaraa se ei ole vähentänyt. Jos et ole Drug Store Raidia vielä nähnyt livenä, niin nyt on korkea aika korjata tilanne!”

Vaikka klassista ”vaaran tuntua” mainostetaan jo itse tapahtuman nimessä, on vaaraa tähän mennessä saanut kokea ennemminkin lavan ulkopuolella, kuten miten kavuta Mäkelänkadun pitkiä ”nistiportaita” ylös telomatta itseään nykysuomalaisessa talvisäässä tai millaisia sydänsuruja yleisössä vielä koetaan ukrainalaisen runopojan edesottamuksista.

Illan akteista DRUG STORE RAID tarjoilee ensimmäisen kerran todellista vaaraa lavalta järjestämällä niin vastustamattomat musiikilliset bakkanaalit, että tällainen tavallinen kuulijaparka voi vain itsekseen miettiä, miten perikatoon näin hyvät orkesterit katsojanne vielä syökseekään taloudellisesti, kun joutuu fanituksessaan tästä lähtien säntäilemään kaikille keikoille ja investoimaan viimeiset pennoset vielä kaikkiin hengentuotteisiin.

On onni onnettomuudessa, ettei Drug Store Raidilla vielä toistaiseksi ole hirveästi julkaisuja tai tulevia keikkoja listattuna, mikä kertoo vain siitä, ettei maailmassa ole aina oikeutta. Kyllähän näin hienon orkesterin pitäisi esiintyä jo kaikilla maailman Berliinen, Lontoiden ja Amerikoiden areenoilla aina Madison Square Gardeneita myöten.

Drug Store Raidin basisti on vuonna 2024 todennäköisesti Suomen coolein rokkari, sorry Mitja Tuurala.

Sitä odotellessa voimme tänään nautiskella tästä musiikillisesta erinomaisuudesta arviolta 30 -40 muun katsojan kanssa. Tästä voi jo tuntea kieroa ylpeyttä pohtiessa, miten onnekas sitä onkaan voidessaan todistaa tällaista herkkua jo nyt pilkkahintaan, ennen kuin nämä tulevat tähdet tanssittavat popdiggareita maailman turuilla ja toreilla

Niin vastustamattoman grooven bändi tarjoilee eritoten basistinsa johdolla.

GIMME DANGER vol. 2: DRUG STORE RAID, DM404, GOODBYES
27.1.2024 Playhouse Bar, Vallila, Helsinki

Share