Jauri jyrähtää, osa 21: ”Miten Venäjälle kaapatut lapset ajautuivat Saksaan?”

Jauri jyrähtää, osa 21: ”Miten Venäjälle kaapatut lapset ajautuivat Saksaan?”

Riepu julkaisee Jauri Varvikon luvalla tämän sosiaalisessa mediassa julkaisemia vahvoja ja punnittuja puheenvuoroja sodasta ja politiikasta läntisten medioiden yksiäänisyyden vastapainoksi.

Tässä on siis kyse niistä lapsista, joiden ”kidnappaamisesta” Putin sai Kansainvälisen rikostuomioistuimen syytteen. Ja kukaan ei kysy, miten nämä ”kaapatut” lapset sattuvatkin löytymään Saksasta?

Koko juttuhan meni niin, että ihmiset oli pakko siirtää sotatoimialueelta pois. 2,5 miljoonaa ukrainalaista päätti siirtyä mieluummin Venäjän kuin Ukrainan puolelle. Joko omasta halustaan tai siksi, että olivat jääneet toiselle puolelle rintamaa.

Jos vanhemmille ei ollut asuntoa minne mennä, lapsille tarjottiin pioneerileirityyppistä majoitusta.

Ukraina teki asiasta ison haloon propagandamielessä ja kaappaustarina upposi EU:ssa kuin häkä. Tosiasiassa vanhemmille ja lapsille annettiin Ukrainan passin lisäksi Venäjän passit. Ukrainan lain mukaan sen kansalaiset eivät voi olla muun maan kansalaisia, joten kaksoiskansalaisuus on kielletty, paitsi niissä tapauksissa, että kansalaisuus on ”pakolla annettu”.

Tämä koskee tietysti valloitettuja alueita, eli Ukraina ei halua menettää näitä ihmisiä, vaan pitää heitä yhä Ukrainan kansalaisina, jotka on ”pakotettu” ottamaan Venäjän kansalaisuus. Siksi tarina pakkosiirroista, kaappauksista jne.

Meille tarina sopii, kun siitä saatiin oikeusprosessi Venäjän hallintoa ja Putinia vastaan.

Tosiasiassa nämä ”kaapatut” ihmiset pääsivät heti kulkemaan yli muiden rajojen. Venäjältä lähtiessään he näyttivät rajalla Venäjän passia ja EU-alueelle tullessaan Ukrainan passia. Tämä on mahdollistanut näiden ihmisten ja perheiden vapaan oleskelun EU-alueella ”kidnapattujen” lastensa kanssa.

Samaan aikaan he ovat voineet tehdä vapaasti bisnestä Venäjälle. He ostavat EU-alueelta sanktioituja tuotteita ukrainalaisina, mutta vievät niitä Venäjälle kiertoteitä ja astuessaan Venäjän maaperälle, näyttävät jälleen Venäjän passia.

Ukrainan viranomaiset eivät voi mitään, koska he eivät käy Ukrainan maaperällä.

Nyt Ukrainalle on taas syntynyt ongelma kaksoiskansalaisuuden puutteesta, kun iso osa jengistä on häipynyt maasta, joten sen on pakko hyväksyä uusi kaksoiskansalaisuuslaki, koska muuten se menettää nuo ihmiset ikuisesti. Etenkään miehet eivät uskalla hakea uutta passia, koska heidät voidaan määrätä rintamalle.

Kun asetus kaksois- tai monikansalaisuudesta astuu voimaan, pitäisi sen koskea myös Venäjän ja Ukrainan kaksoiskansalaisuutta, mutta näin ei tule tapahtumaan, vaan Venäjän passin omaavat pakotetaan joko palaamaan Ukrainaan tai jäämään venäläisiksi.

Tämä ei tietystikään ole tasa-arvon mukaista, mutta mahdollistaa pelleilyn jatkumisen ”pakotettujen” ja ”kidnapattujen” osalta. Eli näistä vapaasti rajojen yli kulkevista ”kaapatuista” venäläisistä ukrainalaisista halutaan eroon. EU:lle tämä näyttää sopivan.

Ja kuten uutinen kertoo, nyt näitä ”kaapattuja” lapsia sitten löytyykin EU-alueelta sieltä täältä.

Jää nähtäväksi, mitä EU aikoo asialle tehdä.

Putinia vastaan nostetusta oikeusprosessista tuskin luovutaan, vaikka sille ei ole mitään pohjaa, koska se palvelee meidän tiettyjen poliittisten tahojen etua.

JAURI VARVIKKO, 19.4.2024

Jauri Varvikko (s. 1969 Helsinki) on Venäjä-asiantuntija ja lehtikustantaja. Suomen pitkäikäisimmän venäjänkielisen aikakauslehden Spektrin (1997–2010) perustaja. Suomalais-venäläisen koulun oppilas. Opiskellut kansainvälisiä suhteita Kiovan ja Moskovan yliopistoissa.

(Kuvituskuva Cheryl Holt Pixabaystä)

Share