Amorphiksen Oppu tuomitsee syrjinnän: ”Rasistit tarvitsevat heikompia sorrettavakseen”

Amorphiksen Oppu tuomitsee syrjinnän: ”Rasistit tarvitsevat heikompia sorrettavakseen”

Vuosina 2004-2010 tein edesmenneelle Suosikki-lehdelle (1961–2012) kuukausittain ilmestynyttä Raskas sarja -palstaa, missä jututin niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin raskaan rockin suuruuksia eri asioista.

Yksi palstan vakiosioista oli ”MIKÄ VITUTTAA”, mikä nuortenlehden lukijakunnan suojelemiseksi oli salonkikelpoistettu muotoon ”MIKÄ MÄTTÄÄ” ja myöhemmin ”MIKÄ PÄNNII”, luonnollisesti häveliäisyyssyistä.

Koska Rievussa ei tällaisia rajoituksia ole, voimme lukijakuntamme iloksi sanoa rumatkin sanat täällä niin kuin ne kuuluu oikeaoppisesti sanoa – ja vieläpä sensuroimatta!

Näin Amorphis-yhtyeen basisti Olli-Pekka Laine tuumaili vuonna 2004. Vuosien saatossa Laine on ehtinyt Amojen lisäksi operoida muun muassa yhtyeissä Barren Earth, Mannhai, Chaosbreed, Kiljuvelka-70 ja Sininen Hevonen. Ei ole varmasti ollut ainakaan tylsää!

1. Hidastelevat ihmiset

– Kaupungilla, metron liukuportaissa ja kaupan käytävillä maleksivat ihmiset, jotka luulevat olevansa ainoita maailmassa. Jos he haluavat madella kello neljän aikaan kaupungilla, heillä on mielestään siihen täysi oikeus. Menisivät Seurasaareen kävelylle, jos siltä tuntuu!

2. Autot

– Autot haisevat, saastuttavat ja haittaavat kaupungilla liikkumista. Niitä on joka puolella, ja jalankulkijat ovat niiden tiellä. Useimmiten autoissa on vain yksi henkilö – kuljettaja – joka ei todennäköisesti vain jaksa hilata hanuriaan yleiseen kulkuvälineeseen. Sitten nämä kiroilevat parkkipaikkojen puutetta sekä ruuhkia. Itsekkäitä ja laiskoja kaikki tyynni.

3. Syrjintä

– Kaikki ulkonäön, ajatusten, lajin ja alkuperän takia syrjiminen on syvältä. Rasistit ovat yleensä alemmuudentuntoisia ihmisiä, jotka tarvitsevat jonkun erilaisen tai heikomman sorrettavakseen. Myös spesismi on tuomittavaa ja täten esimerkiksi turkin käyttö äärimmäisen halveksuttavaa.

1990 perustettu helsinkiläinen Amorphis on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia metalliyhtyeitä. Yhtyeen perustajajäseniin kuuluva Olli-Pekka ”Oppu” Laine oli poissa yhtyeestä vuodesta 2000 vuoteen 2017, kunnes palasi takaisin muonavahvuuteen yhtyeen silloisen basistin Niclas Etelävuoren jätettyä yhtyeen.

Urallaan 13 studioalbumia julkaisseen Amorphiksen viimeisin pitkäsoitto Queen Of Time ilmestyi 2018, mutta yhtye työstää parhaillaan uutta levyä ruotsalaisen Jens Bogrenin kanssa. Levyn julkaisuajankohdasta ei ole vielä tätä kirjoitettaessa tarkempaa tietoa.

Share