Pystyvätkö kotimaiset viihdemediat enää muuhun kuin ulkomailta kopioituihin käännöskikkareisiin?

Pystyvätkö kotimaiset viihdemediat enää muuhun kuin ulkomailta kopioituihin käännöskikkareisiin?

Perinteisissä uutis- ja viihdemedioissa arvostetaan usein aiheen tuoreutta. Eihän siinä mitään, näinhän sen kuuluu ollakin, mikäli halutaan pitää yllä vaikutelmaa ajan hermolla ja pulssilla elävästä ajankohtaisjulkaisusta.

Suomalaisissa musiikki- ja viihdemedioissa kehitys on valitettavasti edennyt niin, että tänä päivänä useimmat näistä keskittyvät toistamaan lähinnä itseään tai toisiaan sekä julkaisemalla kaupallisia tiedotteita ja käännösuutisia ulkomailta maanisesti toisia viihdemedioita vastaan kilpaillen.

Tai tekemään nopeita pikanostoja ja kuvaupotuksia jonkun tähden, tähdenlennon tai somevaikuttajan tuoreimmasta somemöläytyksestä.

Siinä sitä sitten kilpaillaan rivissä ja peräkanaa tuottamassa verkkoon samaa kohinaa sen pohjalta, kuka ehtii ensimmäisenä paikalle saamaan parhaat klikit tai luomaan houkuttelevimman klikkiotsikon Amppareihin.

Somekärpästen kiima paskantärkeiden somepökäleiden äärellä olisi kovin hellyttävää – ellei se samalla olisi niin traagista. Traagista siksi, ettei näillä pikajuoksuna toteutetuilla pikauutisilla ole enää puolen tunnin päästä mitään arvoa, koska ne ovat saaneet väistyä tuoreempien somepökäleiden tieltä yhä uudelleen ja uudelleen.

Tämä on suuntaus, mihin en halua enkä aio Riepua sen vastaavana toimittajana viedä, ne muut tekevät sen ihan riittävän hyvin – eli huonosti – itse.

Kilpajuostujen ja hutaisten käännettyjen kikkareiden vastapainoksi toivon, että suomalaisia lukijoita kiinnostaa näitäkin enemmän kypsät ja huolella viimeistellyt jutut, jotka kestävät aikaa. Haluan uskoa, että tällainen ajattelu- ja toimintamalli on niin lukijoiden ja tekijöiden kuin suomalaisen mediamaailman ja kulttuurielämänkin etu.

Siispä mikäli haluat itsekin edistää tällaista kulttuurikehitystä, voit liittyä mukaan Rievun tukijaksi, lukijaksi tai tekijäksi tästä linkistä.

(Kuvaaja Mikhail Nilov palvelusta Pexels.)

Share