Kapinapapin matkassa, osa 1: ”Keskiajan luokka- ja sortoyhteiskuntaa ollaan palauttamassa”

Kapinapapin matkassa, osa 1: ”Keskiajan luokka- ja sortoyhteiskuntaa ollaan palauttamassa”

Riepu julkaisee Kai Sadinmaan luvalla tämän sosiaalisen median päivityksiä Keski-Eurooppaan huhtikuussa 2024 suuntautuneelta pyhiinvaellukseltaan.

Herranen aika, maanantaina 8. huhtikuuta 2024 starttaan viiden viikon pyhiinvaellukselle (ja kirjaprojektiin!?) läpi Euroopan.

Ensin Berliiniin lentäen, sieltä junalla Zwickauhun ja lopulta Leipzigiin, mistä lähden parinsadan kilsan patikkavaellukselle Vie Regiaa pitkin länteen, radikaalireformaattori ja talonpoikaiskapinan johtaja Thomas Müntzerin jalanjäljissä, läpi reformaation keskeisten paikkojen – Erfurtin, Weimarin ja Eisenachin.

Müntzer on pyörinyt mielessäni vuosikausia ja kuinkas ollakaan, hän on taas mitä ajankohtaisin hahmo Euroopassa ja Suomessa, joissa köyhiä ruoskitaan oikein huolella, kun hallitukset ovat palauttamassa voimakeinoilla keskiajan feodalismia, luokka- ja sortoyhteiskuntaa.

Kun Martti Luther myi reformaation ruhtinaille, Müntzer oli avaamassa sitä köyhälle ja lukutaidottomalle kansalle ja riiston alla oleville talonpojille.

Siitä hän sai maksaa kovan hinnan.

Müntzer ja satatuhatta talonpoikaa olivat pian päätä lyhyempiä kun ruhtinaiden lellivauva ja syöttöporsas Luther oli pääpiruna demonisoimassa häntä ja kiihottamassa ruhtinaita tuhoamaan oman kurjan asemansa parantamisen puolesta taistelevat talonpojat.

Tästä talonpoikaiskapinan nimellä kulkevasta tapahtumasarjasta ja Müntzerin teloituksesta tulee 500 vuotta täyteen ensi keväänä.

Eisenachista matka jatkuu junalla Pariisin kautta Etelä-Ranskaan St Jean Pied de Portiin, josta lähen kälppimään “Caminoa” pitkin 300 kilsaa Espanjan Burgosiin.

Sieltä jatkan junalla läpi Ranskan Englantiin, jossa muutama päivä Bruderhof-yhteisön vieraana ja sieltä junalla Walesin Holyheadiin ja lautalla Dubliniin, jossa vaeltelua kaupungissa ja länsirannikolla, kunnes on aika palata kotiin. Toivottavasti polvet kestää.

KAI SADINMAA

Kai Sadinmaa (s. 1964 Tornio) on suomalainen kirjailija ja (entinen) pappi. Kirkkoa kritisoivien näkemystensä vuoksi häntä on julkisuudessa kutsuttu ”kapinapapiksi”. Sadinmaa vihki ensimmäisenä pappina Suomessa samaa sukupuolta olevia pareja vuonna 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan.

Share