Anthony Hopkins venyy One Lifessä jälleen Oscarin veroiseen roolisuoritukseen

Anthony Hopkins venyy One Lifessä jälleen Oscarin veroiseen roolisuoritukseen

Sir Anthony Hopkins on viime vuosina vetreytynyt esittämään uskottavasti elämänsä ehtoopuolen miehiä, joissa henki kuitenkin vielä pihisee.

Anthony Hopkinsin rooli Altzheimerin muistisairautta potevasta vanhuksesta elokuvassa Isä (2020) oli niin mestarillinen, että hän pokkasi siitä lopulta Oscarin historian vanhimpana saajana – eikä Sir NicholasNickyWintonin rooli elokuvassa One Life (2023) jää tästä lainkaan jälkeen.

Tositapahtumiin perustuvassa One Lifessa koetaan toisen maailmansodan alkuhetkiä, kun Saksa päättää Hitlerin johdolla miehittää Tsekkoslovakian.

Kun Prahassa paikalla ollut Winton näkee, millaisissa olosuhteissa pienet lapset joutuvat kaiken keskellä elämään, päättää pankkiirina työskentelevä nuorukainen tehdä asioiden eteen jotain tukijoukkojensa kanssa, joista elokuvassa näkyvin rooli lienee hänen äidillään (Helena Bonham Carter).

Suora leikkaus nykyhetkeen eli tässä tapauksessa 1980-luvun loppupuolelle, missä Winton joutuu perkaamaan elämäänsä ja arkistojaan kokien, ettei hän ole elämässään saanut juuri mitään aikaiseksi.

Elokuvan edetessä selviää, miten vähän – tai paljon.

One Lifessa menneisyys ja nykyisyys käyvät vuoropuhelua, kun nuori Nicky Winton (Johnny Flynn) joutuu kokemaan ja elämään sodan kauhut, joita vanha Winton päätyy nostalgisesti muistelemaan arkistojaan tuhotessaan vaimonsa Greten (Lena Olin) toiveesta tai käskystä.

Kertomuksen avain on Nicky Wintonin leikekirja, joka vie hänet koko kansan tietoisuuteen 50 vuotta myöhemmin.

One Lifen vaikuttavuus ja tehokkuus syntyy James Hawesin ohjauksen eri aikakausien vuorovaikutuksesta, missä sodan kauhut ovat vaihtuneet menneisyyttään peilaavan vanhan herrasmiehen hillittyihin eläkepäiviin.

Kaiken keskiössä on kuitenkin Hopkinsin liikuttavan vahva mutta samalla myös herkkä ja hienotunteinen taidonnäyte kameran edessä, mikä pakottaa kaivamaan nenäliinat esiin ja kuivattamaan silmäkulmia viimeistään siinä vaiheessa, kun Nicky Winton saa ansaitsemansa tunnustuksen urotöistään, missä hän joukkojensa kanssa pelasti yli 600 lasta natsien kynsistä.

Kuningattaren aateloima Nicky Winton kuoli lopulta vuonna 2016, peräti 106-vuotiaana, mutta hänen rohkeutensa jää eloon vielä lukemattomille sukupolville Sir Anthony Hopkinsin vaikuttavan roolisuorituksen ansiosta.

95 / 100

ONE LIFE
Ensi-ilta: 22.3.2024
Ikäraja: 12
Pituus: 109 min.
IMDb

Share